Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

dinsdag 19 oktober 2010

Acht jaar president Lula

Zo heel veel over de Braziliaanse politiek krijg je in Europa niet te horen. Toch zullen velen Lula kennen. Lula – ofwel Luis Inacio ‘Lula’ da Silva – heeft er zojuist acht jaar als president van het land op zitten. Het feit dat hij tot ver over de landsgrenzen bekend werd dankt hij ongetwijfeld deels aan zijn afkomst: waar presidenten voor het tijdperk Lula voortkwamen uit ’s lands elite, was Lula het kind van een straatarme familie uit Braziliës noordoosten. Zoals zovelen trok de familie van Lula naar Sao Paulo in een poging de armoede te ontvluchten. Lula was ooit schoenpoetser, werd vakbondsleider en mede-oprichter van de Arbeiderspartij, de PT.

Hoe heeft president Lula het gedaan? Om te beginnen blijkt uit onderzoek dat na acht jaar presidentschap meer dan tachtig procent van de Brazilianen positief tot zeer positief over Lula denkt. Dat is opmerkelijk. Lula dankt zijn enorme populariteit voor een groot deel aan het feit dat hij vele miljoenen Brazilianen vanuit de armoede heeft laten toetreden tot de middenklasse, onder meer via een groot anti-armoede programma, Bolsa Familia. Daarnaast kende Brazilië onder Lula een periode van economische voorspoed. Een groot corruptieschandaal rondom Lula’s PT bleek de populariteit van de president niet structureel te schaden.

Brazilië is als zoveel landen ernstig gepolariseerd, en objectieve analyses over de periode Lula zijn moeilijk te vinden, Lula-fans kunnen doorschieten in hun bewondering, en Lula-tegenstanders hebben er moeite mee zijn verdiensten te erkennen. In mijn zoektocht naar een objectieve analyse van acht jaar president Lula vond ik dit verhaal in de Economist, het geeft naar mijn idee een mooi, afgewogen beeld, met een positief eindoordeel over deze kleine bebaarde, bijzondere president.