Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

zaterdag 2 mei 2009

Hoe zit het eigenlijk met ... reizen met kinderen?

Je kunt in Brazilië prima reizen met kinderen. Brazilianen zijn over ’t algemeen erg kindvriendelijk en je zoontje of dochtertje zal vaker een aai over zijn bol krijgen dan in Nederland. Ook is het volkomen geaccepteerd om mensen met jonge kinderen voorrang te geven in verschillende situaties. Bij de bank mogen moeders met ‘nénés no colo’ , met kleine kinderen op schoot, vaak legitiem ‘voordringen’. En ook bij vliegreizen gaan ouderen, zwangere vrouwen én mensen met kleine kinderen altijd voor.

Uit de talloze mogelijke bestemmingen een paar suggesties: Leuke plekken om met kleine kinderen te komen zijn bijvoorbeeld kleinere stadjes aan de kust. In het zuiden van Bahia zijn Trancoso en Arraial d’Ajuda zeer geschikt voor een vakantie met kleintjes. In de deelstaat Rio de Janeiro is bijvoorbeeld Parati een aanrader. Voor grotere kinderen zijn naast deze prettige badplaatsjes steden als Rio en Salvador fascinerend, maar zal ook een tocht naar een nationaal park - de Chapada Diamantina bijvoorbeeld - of een excursie naar Abrolhos (waar je zonder ervaring geweldig kunt snorkelen) een prachtervaring zijn.

Uiteraard moet je mbt de gezondheid de juiste voorzorgmaatregelen nemen. Laat je ruim van tevoren informeren over de inentingen die worden aanbevolen. Eén van de dingen die je kindjes het snelst oplopen is diarree. Let met name bij kleintjes heel goed op het risico van uitdroging. Zorg dat ze voldoende blijven drinken en neem ORS mee (een suiker-zoutoplossing tegen uitdroging). Ga naar een dokter als de diarree aanhoudt. Een goede FAQ mbt reizen met kinderen en gezondheid vind je onder meer hier.

Nog een paar praktische tips:

  • Als je echt gaat rondreizen moet je uiteraard rekening houden met de lange afstanden; het ene kind kan natuurlijk veel beter tegen – bijvoorbeeld – een flinke busreis dan het andere. Wij nemen op lange busreizen met onze kinderen altijd de ‘leito’ een luxe-bus waarin je goed kunt slapen.
  • Niet alleen bij binnenlandse vluchten, maar ook bij langere busreizen wordt strikt gecontroleerd op reisdocumenten. Zorg dat ook kleintjes - als je gaat rondreizen - een eigen paspoort bij zich hebben, dat is handiger dan bijschrijven op je eigen paspoort.
  • Wij maken de overtocht bij voorkeur met de KLM. Het scheelt voor kinderen toch dat je rechtstreeks vliegt. Bovendien heeft iedere passagier in de toestellen waarmee de KLM op Sao Paulo vliegt (Boeiing 777) een eigen videosysteem. Voor kleintjes wordt de reis een stuk minder saai als ze – voor één keer – ongelimiteerd filmpjes mogen kijken ...
  • De reis naar Brazilië is voor kinderen natuurlijk vermoeiend. Wij nemen in Sao Paulo regelmatig na aankomst een hotel vlakbij de luchthaven, om de volgende dag helemaal fris onze reis voort te zetten.