Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

zaterdag 14 februari 2009

Langzaam leven in Trancoso

Trancoso, in het zuiden van Bahia, had decennialang een grote aantrekkingskracht op alternatieve reizigers uit Brazilië en de rest van de wereld. Trancoso is inmiddels ruimschoots ontdekt en kent bijkans meer hotels en pousadas dan ‘gewone’ huizen. Toch is de oorspronkelijke sfeer nog redelijk intact, en nog steeds ademt het stadje de charme die vroeger de hippe reiziger zo aantrok (zolang je er niet in het Braziliaanse hoogseizoen bent): een soort ultieme vorm van relaxedheid die je in Bahia nog sterker aantreft dan in de rest van Brazilië en die je vanzelf in een traag, aangenaam ritme brengt.

Centraal in Trancoso ligt het prachtige, beschermde, Quadrado: een plein – of eigenlijk meer een reusachtig grasveld – met aan weerszijden kleurige huisje en aan het uiteinde één van de oudste kerkjes van het land.

Trancoso kent verder veel leuke restaurantjes, talloze prima pousadas en mooie stranden, waarvan misschien het Praia dos Coqueiros het mooiste is. Vanuit het stadje kun je prima excursies maken, bijvoorbeeld met de buggy naar het kleine Caraiva, een stranddorp waar geen auto’s mogen komen en waar nog geen elektriciteit is.

Je gaat naar het stadje door vanuit Porto Seguro de pont (de ‘balsa’) te nemen naar Arraial d’Ajuda. Vanaf de overzijde van de pont neem je de bus of de taxi naar Trancoso.