Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

woensdag 25 maart 2009

Parati is een pareltje

Parati is wat mij betreft - na of naast Ouro Preto - het mooiste koloniale stadje van Brazilië. Het stadje ligt op ongeveer vijf uur ‘bussen’ van Rio de Janeiro. De busreis naar Parati is al een belevenis, want nadat de bus zich door de foeilelijke voorsteden van Rio heeft geworsteld wacht de reiziger een paar uur langs de prachtige, grillige kustlijn van de deelstaat.

Parati, dat overigens ook wel Paraty wordt genoemd, is zowel erg mooi als volkomen relaxed. Het stadje werd gesticht in de zeventiende eeuw; vanuit Parati vertrokken de ‘bandeirantes’ naar de binnenlanden van Rio en Minas Gerais, op zoek naar goud en edelmetalen. Het huidige centrum, met een groot aantal prachtig geconserveerde ‘casarões’, herenhuizen, dateert van de achttiende eeuw.

’t Is heerlijk slenteren. ’s avonds over straat, vooral als je het stadje niet middenin het hoogseizoen bezoekt. Het centrum vult zich iedere avond met een mengelmoes van localo’s, toeristen en straatartiesten. Restaurants en pousada’s zijn er in overvloed. Dames, ga niet hooggehakt de straat op, want het centrum is geplaveid met de ‘originele’ kinderkopjes en dat staat erg charmant, maar maakt een wandeling ook tot een wat onevenwichtig avontuur.

Extra leuk aan Parati is dat je ook optimaal kunt profiteren van de omgeving. De stranden van het stadje zelf stellen niet veel voor, maar vlakbij ligt het beeldschone Trindade, met verschillende prachtige stranden. Ieder uur gaat een bus van Parati naar dit stranddorp toe.

Ook een excursie met een zeiljacht (‘escuna’) langs kleine eilandjes – met stops op verschillende bountystranden - is zeer aan te bevelen.