Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

zaterdag 4 april 2009

'BH' is meer dan een springplank

Belo Horizonte is qua omvang de derde stad van Brazilië, maar voor veel buitenlanders een Grote Onbekende. De hoofdstad van Minas Gerais werd in 1898 – ter vervanging van de oude hoofdstad Ouro Preto – op de tekentafel ontwikkeld, en was daarmee de eerste ‘geplande’ hoofdstad van het land. Dezelfde truc zou in verschillende deelstaten én bij de ontwikkeling van de nieuwe nationale hoofdstad Brasília herhaald worden.
Oude, historische gebouwen heeft Belo Horizonte dus niet, ofschoon enkele statige paleizen uit de beginperiode van de stad het aanzien zeker waard zijn. Verder zijn het vooral moderne flats die het stadscentrum domineren.

De meeste reizigers zullen Belo Horizonte aandoen als startpunt voor een reis naar de koloniale steden of nationale parken van Minas Gerais. Toch is Belo Horizonte meer dan een springplank naar het binnenland. Ook de stad zelf heeft leuke dingen voor de reiziger: Middenin het centrum ligt een mooi groot park, het Parque Municipal. Ook de Mercado Central en het meer van Pampulha zijn een bezoek waard. Aan dat meer ligt een van de voornaamste projecten van Braziliës beroemdste architect, Oscar Niemeyer. Een laatste tip voor bezoekers: wandel de immense Avenida Afonso Pena een stuk af, van de rodoviaria tot het park bijvoorbeeld, en laat het gekrioel van de mensenmenigte, het rumoer van het twaalf rijen dikke verkeer en de luide muziek uit de winkels van deze niet-toeristische stad op je inwerken. Misschien ontdek je plots dat ‘BH’ (Béaga, zoals de inwoners de stad noemen) eigenlijk een erg vriendelijke plek is.