Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

dinsdag 23 december 2008

Viva o onibus!


Niet iedereen zal het fijn vinden om urenlang in een bus te zitten. Wij wel! We hebben in vrijwel alle delen van het land lange busreizen gemaakt. In kwantitatieve zin waren hoogtepunten onder meer reizen van Belém naar Belo Horizonte (50 uur non stop ...) en van Belo Horizonte naar Porto Velho (in twee etappes van ieder ca. 26 uur). Ook staat mij een reis bij van BH naar Curitiba: de geplande aankomsttijd was 14:00 uur; tot mijn grote verbazing zag ik - na een lange reis die ons onder meer dwars door de waanzinnige verkeerschaos van Sao Paulo voerde - bij het binnenrijden van het busstation van Curitiba de klok exact op twee uur staan. Ok, zo punctueel gaat 't er niet altijd aan toe, maar in het algemeen is de bus een uitstekend en goedkoop vervoermiddel.

Voor mensen die hun eerste Braziliëreis voorbereiden wat basisinformatie: het busnetwerk is in Brazilië in private handen. Een groot aantal ondernemingen bedient samen zowat alle uithoeken van het land. Een paar grote maatschappijen - zoals Itapemirim, Sao Geraldo en Gontijo - rijden door heel Brasil. Daarnaast zijn per regio een groot aantal kleinere ondernemingen actief.

Voor busreizen tussen grotere steden over grotere afstanden kun je vrijwel altijd rekenen op een comfortabele, moderne bus. In meer afgelegen regio's daarentegen, kun je nog wel eens in een lekkere rammelbak terechtkomen.

In de steden vertrekken bussen van de 'rodoviaria' een centraal busstation, waar alle maatschappijen hun eigen verkoopbalie hebben. Je koopt een kaartje van tevoren en geeft daarbij ook aan welke stoel ('poltrona') je wilt hebben. Op drukkere routes cq. in drukke perioden is het erg verstanding om (ruim) van tevoren je kaartje te kopen.

Zoals gezegd zijn de bussen op de grote afstanden vrijwel altijd luxe touringcars. Je kunt ook voor een nog wat luxere categorie kiezen, de 'leito' of 'semi-leito'. Deze bus beschikt over zeer comfortabele stoelen die je volledig in de slaapstand kunt zetten. Ideaal voor echt lange afstanden en voor mensen die - zoals wij tegenwoordig - met kinderen reizen.