Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

woensdag 7 januari 2009

Het bijzondere hart van Sao Luis

Een van de mooiste historische stadscentra tref je in het - niet eens zo heel bekende - Sao Luis, hoofdstad van de noordelijke deelstaat Maranhao. Het oude centrum is prachtig geconserveerd en is sinds 1997 ook 'Patrimonio Cultural da Humanidade', beschermd door UNESCO. In totaal vallen 3.500 gebouwen onder dat beschermd stadsgezicht; de gevels van de oude panden zijn deels voorzien van pastelkleuren en deels van 'Portugese' azulejos. Die azulejos bieden tevens bescherming tegen het vochtige tropische klimaat in deze regio.

Net zo aardig als het uiterlijk van de stad is haar cultuur, met enkele elementen die uniek zijn voor de regio. Denk voornamelijk aan het grote folkloristische feest Bumba-meu-boi en aan de lokale reggae, die we zelfs in de stadsbussen hoorden en die Sao Luis de bijnaam Jamaica Brasileira heeft opgeleverd.

Mocht je - ten slotte - bij een bezoek aan Sao Luis verbaasd zijn doordat je opeens door de Avenida Jansen loopt of tegen het Lagoa da Jansen aankijkt, wij hebben ons laten vertellen dat deze niet-Braziliaanse naam is ontleend aan een zeer rijke koopvrouw van Hollandse afkomst uit de koloniale tijd, die volgens de overlevering zo'n sterk karakter had, dat 'zelfs de mannen bang voor haar waren'.