Bem-vindo!

Bem-vindo, welkom op Pedro Mineiro, een weblog met informatie voor Braziliëgangers en Braziliëvrienden. Ik nodig je van harte uit hier wat rond te struinen. Je kunt de 'labels' in het kader hieronder gebruiken om te zoeken op een specifiek onderwerp. Bezoek je het log voor het eerst? Lees dan de introductietekst 'over dit weblog' voor wat praktische en achtergrondinformatie. Mocht je naar aanleiding van een bericht op dit log een concrete vraag of opmerking hebben, dan ontvang ik graag je mailtje op peter@runhaarmedia.nl. Um abraço, namens Pedro Mineiro, Peter Runhaar

zaterdag 3 januari 2009

Vier dagen op de Rio Madeira

Er zijn natuurlijk vele manieren om het Amazonegebied te bereizen. Jaren geleden hebben wij de boot genomen van Porto Velho (Rondonia) naar Manaus. Reistijd: vier dagen over de Rio Madeira en de Rio Amazonas. We vonden het een mooie ervaring. Je leeft een aantal dagen in een soort tijdelijke microkosmos, en wordt steeds meer 'groep' met je medereizigers.

Wij moesten halverwege de reis overstappen van de 'Orlandina I' op de 'Ana Maria' in Manicoré, en hadden ruim de tijd om het leven in dit afgelegen Amazonestadje een beetje te proeven. Ook in andere dorpjes en stadjes onderweg kon je soms even de boot af om te kijken hoe het lokale leven eruit zag. Tijdens iedere stop werden we opgewacht door lokale 'caboclos' (bewoners van het Amazonegebied, nakomelingen uit Portugees-indiaanse voorouders). De caboclos laadden hun koopwaar in en kwamen regelmatig even aan boord om een biertje te drinken. Los van de stops zit je natuurlijk vooral op de boot, en dat moet je wel liggen. Wij vonden het slome leven op een trage boot erg prettig, beetje lezen, beetje praten met medereizigers en wat om je heen kijken naar het onafgebroken decor van dicht regenwoud.

Een paar praktische zaken: je reist het best in de hangmat (hutten zijn er ook, maar die zijn duurder en minder prettig); koop dus van tevoren een goede - liefst grote - hangmat, want je bent verantwoordelijk voor je eigen slaapcomfort. De hangmat klik je vast op het tussendek en je slaapplaats is gereed. Als je kunt kiezen tussen verschillende boten, neem dan een driedeksschip. De mooie Amazoneschepen heb je in twee- en in driedeksversie. Het voordeel van het driedeksschip is dat je op het bovendek af en toe wat kunt lopen of op een stoel - nog beter - van het uitzicht kunt genieten.